Text: Marc Busquets

‘La cua de palla’ de LANOVA Ràdio ha iniciat aquest dilluns al matí la ronda especial de tertúlies i entrevistes als candidats a les municipals del 26-M. Els alcaldables de Primàries Reus i En Comú Podem, Lluís Pallejà i Pilar Flamenco, han exposat les línies dels seus respectius projectes. Amb més elements coincidents que no pas de distància als seus programes, han qüestionat la gestió del govern en l’últim mandat i han avançat algunes de les seves propostes. D’aquesta manera, el primer ha comentat la voluntat de constituir un Consell cultural que aglutini el teixit local, mentre que la segona ha apuntat a l’impuls d’una borsa d’empreses que l’Ajuntament contractaria “de manera rotativa” tot afavorint l’activitat econòmica.

Flamenco vol ‘fiscalitzar’ la despesa pública

El conductor de l’espai, Josep Maria Arias, ha introduït els candidats tot preguntant-los els motius que els han dut a fer el pas i presentar-se. Pallejà ha assenyalat que ho ha fet per “coherència” amb la seva trajectòria prèvia, en què s’ha implicat amb diverses entitats i causes a la ciutat. Flamenco, al seu torn, ha manifestat la “il·lusió” amb la qual encara la cursa electoral, en un context en què les “noves polítiques i les noves maneres de fer” s’obren pas. La candidata d’En Comú Podem a la capital del Baix Camp ha assenyalat que la proposta del partit arriba per “garantir la sobirania dels veïns” i per “fiscalitzar” la despesa pública. En aquesta línia, el líder de Primàries ha dit que cal “treballar per a tothom”, perquè “no tots els ciutadans tenen les mateixes oportunitats”.

Els alcadables han mostrat també que comparteixen l’objectiu de fomentar la participació ciutadana als plens. Flamenco ha demanat que els plens siguin “monogràfics” i que abordin “grans qüestions de ciutat”. De passada, ha indicat que cal establir la figura del regidor de barris, així com dur a terme polítiques feministes. Un cop han analitzat la tasca del govern a partir de diversos àmbits, el debat s’ha centrat en la cultura. Des de Primàries Reus s’ha revelat la intenció de constituir l’anomenat Consell de Cultura de la ciutat, ens que “ordenaria” l’activitat associativa a la capital del Baix Camp. En aquest camp, Flamenco ha advertit que hi ha reusencs que no han trepitjat “mai” ni el Fortuny ni el Bartrina i que cal “descentralitzar” l’activitat per dur-la als barris.

Comerç i habitatge

En clau econòmica, Pallejà ha expressat la idea de fer una borsa de treball en què sigui “obligatori” fer-hi aparèixer totes les ofertes públiques de feina, a banda de les de empreses privades. La candidata, després, ha descrit una altra borsa, aquesta d’empreses, a les quals el consistori contractaria “de manera rotativa” quan es tractés d’adjudicar obres i serveis. Sobre el comerç local, el candidat de Primàries ha proposat que sigui l’Ajuntament qui vagi a la recerca de “línies de finançament”, i estudiar quins sectors del terme municipal cal revitalitzar. Flamenco ha subratllat que el model de comerç va lligat al de ciutat. “No hi haurà comerç als barris si no s’hi fa vida. Hem de tenir barris per viure-hi, no per dormir-hi”, ha dit.

Tots dos han explicat, més tard, les seves propostes pel que fa a l’habitatge. Es tracta d’un dels punts centrals de l’acció del partit de Flamenco, tal i com aquesta ha precisat. Crítica amb les propostes fetes per altres partits en campanya, ha argumentat que “la solució no passa per comprar pisos als bancs, ni fer-ne de nous” sinó per fer valer la llei “que permet l’expropiació forçosa” de pisos propietat de les entitats financeres i que fa més de dos anys que són buits. Pallejà ha apostat per un model mixt, que contempli nova obra i la recuperació de vivendes buides, tot analitzant abans quines necessitats té Reus.

Ja a la recta final, Pallejà ha carregat contra el “clar dèficit de model de ciutat” que al seu parer hi ha hagut en els últims anys. Tots dos candidats han tancat les seves respectives intervencions mostrant la seva convicció que una aposta “ferma i decidida” per les polítiques socials és la millora manera de consolidar “grans majories” al saló de plens.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR
Aviso de cookies