ÀUDIO:

 

 

VÍDEO:

 

Marc Busquets (Reusdigital.cat)

Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio han organitzat, aquesta tarda de dilluns, el primer debat electoral de la campanya amb els caps de llista de les candidatures actualment representades al ple que es presenten a les municipals del 28-M. La trobada, a la qual s’han sumat unes 200 persones, ha tingut lloc a la sala Santa Llúcia. El periodista Francesc Domènech, col·laborador d’aquest mitjà amb la secció d’anàlisi política Mestralades, ha estat el moderador del debat. D’entrada ha demanat als candidats que, en la seva primera intervenció, apuntessin què creuen que s’hi juga la ciutadania reusenca, a les eleccions.

 

Què s’hi juga, Reus, en aquests comicis?

El candidat d’Ara Reus, Daniel Rubio, ha iniciat la seva intervenció tot felicitant el Reus FC Reddis per l’ascens a Tercera Federació per assenyalar tot seguit que a les eleccions d’enguany “Reus s’hi juga els seus futurs 20 o 30 anys”. La cupaire Mònica Pàmies ha indicat que la seva candidatura serà “clau” als comicis si a posteriori es volen desplegar “polítiques d’esquerres que no deixin ningú enrere”. “En joc hi ha la neutralitat institucional”, ha argumentat la líder de Cs, Débora García, a l’hora de definir la importància dels vots, a les urnes.

Per part seva, la socialista Sandra Guaita ha dit que “ens juguem el present i el futur. Actualment, la ciutat està aturada i per fer el canvi us necessitem”. Després, i des d’ERC, Noemí Llauradó ha apuntat que “a la tercera va la vençuda” quan Domènech, per presentar-la, ha recordat que és el tercer cop que encapçala la candidatura. Finalment, i com a cap de llista de Junts per Reus, Teresa Pallarès ha manifestat que el que hi ha en joc “és el model de ciutat” i ha convidat a “no mirar al passat”.

 

L’atenció a les persones

El primer dels blocs del debat ha abordat les polítiques socials. La cupaire Pàmies ha fet un dibuix de com creu que es troba Reus, en aquest àmbit, per assenyalar que “tenim un problema urgent” amb l’habitatge. Quant a la sanitat, ha exposat que “la lluita ciutadania” va fer que es reobrís el dispensari del barri Gaudí. L’espanyolista García ha centrat el seu discurs en les “necessàries polítiques” que a parer seu cal aplicar “contra la ocupació il·legal” de pisos. En aquest sentit, ha carregat contra Guaita, qui “al Congrés defensa els ocupes”. La socialista, qui ha intervingut a continuació, ha apuntat que quant a l’habitatge “volem treballar de manera immediata i a mig i a llarg termini” a partir de convenis amb la Sareb, de la reforma de l’antiga caserna de la Guàrdia Urbana per fer-hi habitatge i de la construcció de promocions publiques, respectivament.

Llauradó ha precisat que la covid-19 ha marcat l’atenció a les persones en el mandat 2019-2023 per recordar les mesures impulsades des del govern (ha posat d’exemple, entre altres, el Pla de reactivació econòmica i social). En aquest sentit, ha apostat per un “replantejament” del sistema d’ajuts al veïnat vulnerable i ha apuntat al desenvolupament d’habitatge social al terme. En una línia similar s’ha expressat Pallarès, per a qui “vam demostrar fermesa en moments d’incertesa” quan va irrompre la covid i “vam reaccionar” amb un “pla de xoc” contra els efectes de la pandèmia. Rubio ha fet una anàlisi centrada en l’atenció als veïns “sense abandonar la digitalització, i mantenint la presencialitat”.

Igualment s’ha referit a la proposta electoral per comprar “entre 80 i 90 pisos” en quatre exercicis (a raó d’un milió anual d’inversió) per posar-lo a l’abast dels reusencs. Al segon torn del bloc, Guaita ha reclamat una mirada “realista” sobre el context a Reus per “fer polítiques realistes per donar resposta als problemes de la gent”. “Les mesures preses en habitatge han estat moltes, i molt àmplies”, ha subratllat Pallarès.

 

Economia reusenca

El segon bloc ha abordat l’activitat econòmica. En aquest àmbit s’han produït les primeres apel·lacions directes entre alguns dels candidats. Guaita, posem per cas, ha criticat el govern per la gestió del futur del mercat del Carrilet tot assegurant que “el veïnat va recollir 9.000 signatures contra el seu tancament i no se’ls va escoltar”. Pallarès ha optat per defensar la tasca “ingent” feta a Redessa en el desenvolupament empresarial i en la captació d’inversors. “L’empresa, el que necessita, són facilitats”, ha assenyalat el candidat d’Ara Reus, Daniel Rubio, per a qui “el gran repte” de l’economia local és “la industrialització”.

En aquesta línia, ha recuperat el projecte anunciat dies enrere per fer del Tecnoparc el “districte empresarial” de la capital del Baix Camp. “Si parlem també de comerç, parlem de mercats. En tenim un parell, i el govern no els ha tractat de la mateixa manera. Demanem que no només en campanya se’n parli, del Mercat del Carrilet. Demanem que segueixi”, ha apuntat tot seguit Pàmies. La cupaire ha qüestionat el projecte anunciat ara (l’actual nau seria un espai polivalent) i que “no s’hagi consultat les paradistes” sobre el trasllat plantejat a l’avinguda del Carrilet.

Introduït el mercat del sud al debat, Domènech ha demanat un posicionament “clar i concís” als candidats sobre el trasllat. Com a soci del govern 2019-2023, Rubio ha dit que “cal introduir canvis” al previst; Pàmies ha apuntat que “cal comptar amb la ciutadania”, idea que ha reiterat García; Guaita ha assenyalat que “volem mantenir el mercat on és”; mentre que Pallarès i Llauradó han defensat la “transformació urbana” pensada per als propers anys. “El que ha fet el govern és imposar al veïns un model de barri”, ha carregat finalment Pàmies. Llauradó ha apuntat que en trobades amb algunes paradistes, aquestes s’haurien “mostrat favorables” al trasllat.

 

Urbanisme i mobilitat

El tercer bloc del debat s’ha centrat en la ciutat i la seva relació amb el territori, articulada aquesta a través de la mobilitat. La socialista Guaita ha defensat que els pressupostos generals inclouen partides per a equipaments “clau” de Reus i del Camp, com les estacions ferroviàries i l’aeroport. Pel que fa a la mobilitat sostenible ha apostat per “repensar” la xarxa de carrils bici, ja que a parer seu n’hi ha alguns de “perillosos” per als usuaris. La líder d’ERC, Noemí Llauradó, ha avançat a una “revolució de la mobilitat sostenible” un cop “entri en funcionament” el TramCamp. Pallarès ha indicat que el sud del terme “viurà una gran transformació” amb l’arribada de l’estació de Bellissens; amb tot, també s’ha referit a l’eix central i a les accions previstes al nord del terme.

Al seu torn, Rubio s’ha referit al “gran pulmó verd” que Reus “necessita”, tot situant-lo als terrenys d’Adif (la proposta s’ha batejat com el Reus central park). “Estem en contra de la mobilitat sostenible si aquesta és la creació de carrils bici a tort i a dret i sense sentit”, ha manifestat la cupaire Mònica Pàmies, qui a posteriori ha recordat el parc proposat igualment a l’espai annex a l’estació de Renfe. Des de Cs, García ha proposat la “recuperació dels barris degradats” i que aquests estiguin “ben connectats”.

 

Preguntes del teixit local

Més endavant, representants de diversos teixits han pogut adreçar les seves preguntes als candidats. Com a exponent de la cultura, Antoni Veciana ha proposat un “joc” als líders polítics. Aquests han hagut d’exposar el seu model de ciutat en la matèria sense usar les paraules “capitalitat, referent i barris (en plural)”. Una cultura “integradora i per a tothom, això és el que volem”, ha estat la resposta del municipalista Rubio, partidari de “pensar en gran” a través de la formació. La cultura, per al govern, “busca consumidors passius i no es fomenta des de la base. Cal empoderar les persones per tal que siguin agents actius en la creació”, ha assenyalat al seu torn de paraula Pàmies.

García ha apostat per concursos literaris “on també s’hi puguin presentar obres en castellà”; Guaita ho ha fet per l’impuls de la Casa de la Festa per “apropar la cultura a tothom”; “programació estable, el vincle entre la cultura i l’educació i la creació de nous públics amb propostes com el bo cultural”, ha descrit Llauradó, al seu moment, sobre els “eixos” d’ERC en l’àmbit. “La cultura ha d’arribar a tots els racons de Reus, i per això farem un fòrum d’entitats”, ha explicat finalment Pallarès. Com a vicepresident de la Cambra de Comerç de Reus, Jaume Batista, ha demanat als candidats “què pensen fer per captar inversió estrangera” i per “impulsar” l’activitat econòmica. Tots ells han pogut comentar algunes de les propostes plantejades durant les últimes setmanes, en el marc de la campanya i de l’anterior precampanya.

La tercera pregunta l’ha feta la futbolista Marina Ramos, de la Fundació futbol base Reus, i l’ha formulada a distància per causes acadèmiques. D’aquesta manera, els candidats han comentat quines accions farien per promoure l’esport femení. Per a Pàmies, “s’ha de fomentar des de la base”. “Hem de fer xarxa, i hem de donar visibilitat a les esportistes reusenques”, ha demanat Sandra Guaita. “Apostem per la igualtat de gènere, i hem de generar oportunitats per fer pràctica esportiva”, ha argumentat després Llauradó. “Des de l’ajuntament donarem tot el suport a l’esport femení”, ha explicat Pallarès.

 

La porra i el minut d’or

Cal recordar que Reusdigital.cat i LANOVA Ràdio han fet una crida a la participació de lectors i d’oients per tal que formulessin preguntes als candidats a través de correus electrònics. Una d’aquestes s’ha centrat en les molèsties que alguns clients de l’oci nocturn poden causar als veïns del nucli antic. En acabat, Domènech ha distribuït sobres entre els candidats per tal de fer la porra de les municipals del 28-M. Tots ells han hagut d’indicar-hi (de manera secreta fins l’endemà dels comicis) quins resultats podrien donar-se. Mentre, el periodista els ha fet preguntes directes. Entre les respostes (sobre pactes i línies vermelles), Rubio ha garantit que “no pactaré amb els extrems: la CUP o Vox”. La cupaire Pàmies ha apuntat que parlarà “amb les forces que vulguin fer polítiques d’esquerres, feministes i independentistes”; i Guaita ha assegurat que s’estima més “ser alcaldessa abans que diputada”. Ni Pallarès ni Llauradó, però, han concretat amb qui pactarien o no.

En el minut d’or, el líder d’Ara Reus, Daniel Rubio, ha conclòs que “toca votar municipalisme”; “votar la CUP vol dir superar les polítiques immobilistes de Pellicer i els seus socis de govern”, ha proclamat la anticapitalista Mònica Pàmies; “volem un Reus per a tothom, amb un ajuntament neutral”, ha dit l’espanyolista Débora García; “Reus demana un canvi, i volem liderar una nova etapa”, ha manifestat Guaita; “tenim a les nostres mans el millor futur per a Reus”, ha garantit Noemí Llauradó; finalment, Teresa Pallarès ha recordat el lideratge del batlle Carles Pellicer per indicar que “com que hem sanejat les finances, podem anar més enllà. Tenim el millor equip i som la millor opció per no mirar enrere”.

 

Fotos: Reusdigital.cat

 

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR
Aviso de cookies